Prag Hoteller - book hotel i Prag billigt, dansk service       

Prag Hoteller v/ Laus Sørensen                              dansk mobil: 42 83 88 55
Rumunska 8                                    tjekkisk mobil og sms: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                  e-mail: laus@prag-hoteller.dk

Prags Distrikter

De fleste vil have lagt mærke til, at Prag er delt ind i en række distrikter - med numre fra 1-22. Men der kan let opstå forvirring omkring, hvilke distrikter, der er centrale og hvilke, der er langt væk fra centrum.

Det absolutte centrum, hvor man finder de fleste traditionelle seværdigheder, er Prag 1 - det er der ikke noget indviklet ved.

De øvrige distrikter ligger ikke omkring centrum som en slags "skydeskive" - derimod er der en del af distrikterne, som nærmere kan sammenlignes med skiverne af en lagkage. Følgende distrikter grænser op imod Prag 1:

  • Prag 2: Vinohrady - ligger sydøst for Prag 1

  • Prag 3: Zizkov og Vinohrady - ligger øst for Prag 1 (men har lige akkurat ikke berøring med Prag 1)

  • Prag 5: Smichov og Andel - ligger sydvest for Prag 1

  • Prag 6: Bl.a. Dejvice - ligger nordvest for Prag 1

  • Prag 7: Bl.a. Holesovice - ligger nord for Prag 1

  • Prag 8: Karlin - ligger nord/nordøst for Prag 1

Som turist må man anse Prag 1, 2, 3 og 5 som de mest interessante distrikter at bo i.

 

De mest centrale distrikter

 

Nedenstående beskrivelse er inspireret en artikel på www.expats.cz:

 

Prag 1:

Prag 1 er byens hjerte med storslået arkitektur, brostensbelægninger - og massive mængder af turister. Det er bekvemt at bo her med den store mængde af barer, restauranter, shopping og transportmuligheder, som giver adgang til resten af Prag på nemmeste måde. Som fast bopæl vil det nok føles for overrendt, men som turist er det ideelt. Samtidig er det naturligvis det dyreste område, både hvad angår boliger og hoteller men også priserne på barer og i restauranter er generelt højere - især tæt på turistattraktionerne.

Prag 1 består af 4 områder: Stare Mesto (den gamle by) med det historiske centrum, Karlsbroen, den gamle rådhusplads osv. Nove Mesto (den nye by, grundlagt i 1348), der ligger som en ring udenom Stare Mesto. Her finder man de fleste butikker. Nove Mesto strækker sig ind i Prag 2.

På den anden side af floden finder man det maleriske Mala Strana ("lillesiden") og slotsområdet, Hradcany.

Inde i Stare Mesto ligger desuden den jødiske bydel, Josefov.

 

Prag 2:

Vinohrady i Prag 2 er et af de mest populære beboelsesområder i Prag for den del af befolkningen, som har råd til at betale en ikke helt lav husleje. Her holder også en del af de vestlige udlændinge til, amerikanere, englændere, tyskere og så videre. Bydelen er præget af smukke huse fra slutningen af 1800-tallet og starten af 1900 tallet, bygget til det borgerskab, som dengang udgjorde den bedst stillede del af befolkningen i Prag.

På en del måder minder området om Prag 1 mht. restauranter, barer og butikker. Men med en mere "lokal" fornemmelse og færre turister.

Der er 3 metrostationer langs linje A i området: Namesti Miru, Jiriho z Podebrad og Flora. Sidstnævnte udgør et meget stort og moderne shoppingcenter, som man måske kan vælge at besøge i tilfælde af dårligt vejr.

 

Prag 3:

Prag 3 indeholder en del af bydelen Vinohrady. Resten udgøres af Zizkov, Vinohradys lille nabo. Zizkov har et ry som en lidt mere "rå" del af Prag, men det skal nok tages med et gran salt. Den del, som ligger tættest på Vinohrady er ganske fredelig, men kvarteret helt tæt på rutebilstationen Florenc er ikke det mest tiltalende område i byen. Og sandt er det i hvert fald, at i Zizkov finder man flere barer pr. indbygger end i resten af Prag. Store dele af området er blevet eller er under renovering, og bydelen nærmer sig således helt bevidst Vinohrady i standard. En ulempe er, at området ikke er betjent direkte af metroen. Der er dog ganske glimrende sporvognsforbindelser - og til gengæld et lavere prisniveau både hvad angår boliger og butikker/restauranter end i Prag 1 og 2.

 

Prag 4:

Prag 4 er et af de største beboelsesområder i Prag, primært beboet af tjekker. Der er ikke ret mange turister, og heller ikke faciliteter målrettet mod turismen. Branik og Podoli anses generelt for at være sikre og rolige bydele tæt på floden og med en god atmosfære. Her finder man hyggelige udendørs ølstuer, traditionelle tjekkiske restauranter, små parker, sportsfaciliteter og alleer. Bebyggelsen består af enfamiliehuse og beboelsesejendomme og er familievenligt. Det er også i dette område, man finder det store svømmeanlæg Podoli, som er åbent året rundt. Nærmeste metrostation er Prazskeho povstani, som ikke ligger lige ideelt for hele området, men der også sporvognforbindelser.

Pankrac og Bodejovicka minder på nogle måder om Branik og Podoli, men er ikke lige så hyggelige. Mange af bygningerne er de såkaldte panelaks, som er det tjekkiske ord for de hurtigt modulopbyggede betonsiloer fra kommunisttiden. Der er gode forbindelser med metroen, mange butikker og servicefaciliteter (f.eks. autoværksteder) og desuden et stort hospital.

 

Prag 5:

Smichov syd for Mala Strana er på det seneste blevet et af de største forretningsområder i Prag, især omkring metrostationen Andel. Det er også i denne bydel, man finder Prags store bryggeri, Staropramen, som har en dejlig gårdhave med servering. Transportmulighederne til bydelen er glimrende både med sporvogn og metro, og man finder desuden en del grønne områder. Prag 5 er undervurderet blandt turister - her er mere at komme efter, end de fleste tror.

 

Prag 6:

Dejvice er et populært sted for vestlige udlændinge at bosætte sig. Og på mange måder minder det om Vinohrady. Her finder man både smukke beboelsesejendomme og villaer, der er rimelige forbindelser med metro og sporvogn, og kvarteret huser desuden en del udenlandske ambassader, skoler og sportsfaciliteter. Et familievenligt område.

Prechovka og Hanspaulka er de mest eftertragtede beboelsesområder for velstående børnefamilier, og her er de luksuriøse villaer for en stor dels vedkommende smukt renoveret. Her er roligt - og det er uden tvivl det dyreste beboelsesområde i byen. Kun ringe offentlige forbindelser, så en bil er nærmest et must.

 

Prag 7:

Bydelen Letna er ret tæt på centrum, men meget billigere. Der kan findes en del dejlige pletter omkring den store park Stromovka, hvorimod andre dele er knapt så behagelige steder at bo. Holesovice minder lidt om Letna, men har ikke parken. Der er nogenlunde billigt, og området betjenes af to metrostationer, en banegård samt mange sporvogne. Der er en del sportsfaciliteter i Prag 7, og det er desuden i Holesovice, man finder danskernes store udflugtsmål, Prazske Trznice (også kendt som Det Gule Marked).

 

Prag 8 og 9:

Karlin, Prag 8, var et af de områder, som blev ramt hårdest af den store oversvømmelse i august 2002, og en del er stadig under genopførelse eller renovering. Området minder en del om Prag 3, Zizkov.

Prosek, Ladvi og Letnany i Prag 9 er ret langt fra centrum og er for øjeblikket i høj grad under udbygning. Metroen skal forlænges til dette område i slutningen af 2007, og det har sat skub i byggeriet.

 

Prag 10:

Vrsovice er endnu et populært område for vestlige udlændinge at bosætte sig i. Det grænser op mod Vinohrady og minder om det - men er lidt billigere. Der er lidt færre restauranter - men nogle af dem er rigtig gode - og der er mange grønne områder. Største ulemper er afstanden til centrum og det lidt tynde net af offentlig transport. Nusle og Michle er billigere end Vrsovice, men lidt mere industrielle og ikke attraktive for turister.

Alle distrikterne