Prag Hoteller - book hotel i Prag billigt, dansk service       

Prag Hoteller v/ Laus Sørensen                              dansk mobil: 42 83 88 55
Rumunska 8                                    tjekkisk mobil og sms: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                  e-mail: laus@prag-hoteller.dk

Museer i Prag

En stor by som Prag med en så imponerende historie har naturligvis et utal af museer. Og de dækker bredt, lige fra Nationalmuseets samling af bl.a. million år gamle fossiler til museet om edderkopper og skorpioner.

Nogle af museerne er kommercielle og kan godt opleves som de rene turistfælder. De kommer og går ligesom andre forretninger.

Mit råd skal være, at hvis emnet lyder lidt for "populært" eller måske lidt for "eksotisk", så kan det meget vel være en kikser.

 

Nationalmuseets imponerende trappeparti

 

NB: alle entré priser er med forbehold. Research april 2008

 

Nationalmuseet

Narodni Muzeum

Václavské náměstí 68

Praha 1

www.nm.cz/english/

 

Metro: Muzeum

Sporvogn: nr. 11 (stoppested: Muzeum)

 

Entre:

Voksen: Czk 120,-

Børn, studerende, pensionister: Czk 70,-

Familie (2 voksne + 2 børn):  Czk 150,-

Tillæg for brug af kamera:   Czk 50,-

Første mandag i måneden: gratis entré

 

Åbent dagligt 10-18 (maj-september)

Åbent dagligt 9-17 (oktober-april)

Lukket første torsdag hver måned

 

Nationalmuseet

 

Ingen kan opholde sig i Prag uden at se Nationalmuseet - i det mindste udefra. Stort som et palads troner det i den ene ende af Václavské Naměsti, og den smukke neo-renaissance bygning fra 1890 er bestemt et besøg værd. Efter min mening dog mest på grund af netop selve bygningen, der er om muligt endnu mere imponerende indenfor end udenpå. Alene de utroligt smukke lofter er hele entré-prisen værd.

Museets permanente udstilling belyser den præhistoriske periode i Bøhmen, Mæhren og Slovakiet og er delt i to sektioner. Den ene skildrer den samtidige udvikling af de forskellige kulturer i området og den anden indeholder arkæologiske opdagelser og modeller af fæstningsværker og boliger.

Samlingen i afdelingen for mineralogi og geologi indeholder 200.000 prøver af mineraler, sten, ædelsten, meteoritter osv., men kun 12.000 er udstillet.

Den palæontologiske udstilling indeholder prøver fra bl.a. det Bøhmiske bjergmassiv og en afdeling, som hedder "Livet under jordens geologiske historie".

Den zoologiske afdeling har en udstilling med mere end 5.000 væsener, herunder en gigant-svamp fra havet ved Java, verdens største kendte sommerfugl og en smuk samling af konkylier.

 

Det Historiske Museum

Lobkovický palác

Jiřská 3, Praha 1

 

Entre:

Voksen: Czk 40,-

Børn, studerende, pensionister: Czk 20,-

 

Åbent tirsdag-søndag 9-17

 

Det Historiske Museum omhandler Bøhmens og Mæhrens historie i 16 århundreder - frem til revolutionen i 1848.

 

Det Jødiske museum

Maiselova 63/10,

Praha 1 - Josefov

 

Entre (samlet for de forskellige dele af den jødiske bydel):

Voksen:   Czk 480,-

Børn, studerende og pensionister:   CZK 320,-

Børn under 6 år: gratis

 

Entreen dækker:

Maisel Synagogen

Pinkas Synagogen

Den Spanske Synagoge

Den Gamle Jødiske Kirkegård

Klausen Synagogen

Den Gamle-Ny Synagoge

Ceremonibygningen

 

Åbent søndag-fredag 9-16.30 (november-marts)

Åbent søndag-fredag 9-18 (april-oktober)

Lukket lørdage og jødiske helligdage

 

Det jødiske museum

 

Den jødiske menighed i Prag råder over ovenstående seværdigheder, som oftest beses samlet.

Det hele er beliggende i bydelen Josefov, som er det, der er tilbage af den jødiske ghetto i Prag. De 6 synagoger, den gamle melankolske kirkegård og ceremonibygningen blev skændet af nazisterne under den anden verdenskrig, og de blev erklæret et "museum over en uddød race". Alligevel har de overlevet århundreders undertrykkelse.

 

Den Gamle-Ny Synagoge (1270) er Europas ældste fungerende synagoge. Man går ned for at komme ind, fordi den er bygget, før man hævede Stare Městos gader som værn mod oversvømmelser. Men skal have hat på (sælges eller udleveres ved indgangen), mens kvinder er henvist til et sideværelse hvorfra de kan overvære de ceremonier, som er forbeholdt mænd.

Pinkas Synagogen (1553) er en smuk bygning, som indeholder navnene på de 77.297 tjekkiske ofre for Holocaust. Den Spanske Synagoge er fra 1868 og indeholder en udstilling af jødernes liv i Tjekkiet fra befrielsen indtil i dag.

 

Kirkegården i den jødiske bydel, Josefov

 

Den mest spektakulære seværdighed er måske den Gamle Jødiske Kirkegård, som er Europas ældste jødiske gravplads og har eksisteret siden det 15. århundrede. Man finder tusindvis af delvist forvitrede gravsten som er stablet op på de ca. 100.000 grave. Ældste mindesmærke (nu erstattet af en model) er fra 1439 og fortæller om Avigdor Karo, som var overrabbiner og hof digter for Vaclav IV.

 

Bertramka

(Museum for Mozart og Dusek)

U Mrázovky 169/2
150 00 Prague 5

 

Metro: Andel

Sporvogn: 4, 7, 9, 10 (stop Bertramka)

Entre:

Voksne:   Czk 110,-

Gruppe:   Czk: 80,-

Studerende:   Czk 50,-

Koncerter:   Czk 390,-

Koncerter (studerende):   230,-

 

Åbent tirsdag-søndag 14-17 (april-september)

Åbent tirsdag-søndag 13-16 (oktober-marts)

 

Bertramka - museum for Mozart og Dusek

 

På en lille høj i forstaden Smichov finder man den smukke Dusek Villa, hvor Mozart færdiggjorde operaen Don Giovanni i 1787. Villaen blev svært beskadiget ved en brand i 1870'erne, men er blevet nænsomt restaureret til den oprindelige smukke 1700-tals stil.

Samlingen af Mozart memorabilia er såmænd ikke så stor, men det smukke rokoko interiør og den vidunderlige have er besøget værd. Og så kan man jo forsøge at forestille sig, hvordan disse omgivelser må have inspireret mesteren.

Om sommeren er der udendørs koncerter.

 

Antonin Dvořák museet

Ke Karlovu 20/462,

Praha 2 - Nové Město

 

Metro: I.P. Pavlova

Sporvogn: 4, 6, 10, 16, 22, 23

 

Entre:

Voksne:   Czk 50,-

Børn, studerende, pensionister:   Czk: 25,-

 

Åbent tirsdag-søndag 10-17

 

Antonin Dvořák

 

Som bekendt var Dvořák én af de største tjekkiske komponister.

Og lidt gemt bag svungne jernlåger i Nove Město finder man et museum for ham i et elegant barokt sommerpalads fra det 18. århundrede. Den udsøgt smukke villa er tegnet af Kilian Ignaz Dientzenhofer, som også har stået for nogle af de mest storslåede kirker i Prag, bl.a. Sankt Nikolaj Kirken på Malostranske Naměsti. Bygningen har haft en omskiftelig tilværelse og har bl.a. fungeret som kvægmarked og restaurant, men i de seneste år er den blevet restaureret og indeholder nu en samling af fotografier og andre minder om komponisten Antonin Dvořák (1841-1904).

Loftet i den store sal på første sal er dekoreret med en fresko, Apollo, Pegasus og kunstarterne (af Johan Ferdinand Schor), og i haven finder man skulpturer af de 4 årstider fra Anton Brauns værksted.

 

Bedřich Smetana Museet

Novotného lávka 1/201

Praha 1 - Staré Město

 

Metro: Staroměstska

Sporvogn: 17, 18

 

Entré:

Voksne:   Czk. 50,-

Børn, studerende, pensionister:  Czk. 25,-

 

Åbent onsdag-mandag 10-17

 

Bedřich Smetana Museet - lige ved siden af Karlsbroen

 

Om nogen må Smetana siges at være den tjekkiske national-komponist, først og fremmest kendt for det store værk Mit Fædreland (Ma Vlast).

Museet åbnede i 1936 i det, der var det tidligere vandværk i den gamle by lige ved bredden af Moldau og som nabo til Karlsbroen. Museet udstiller noder, dagbøger, manuskripter og gaver, givet til komponisten mens han var den førende kunstner i det Pragske musikliv i midten af det 19. århundrede. Der holdes koncerter på stedet, og billetterne hertil kan købes hos Prague Information Service, Na Přikope 20, Praha 1 (tel. 12-444).

 

Mucha Museet:

Kaunický palác
Panská 7
110 00 Prague 1

 

Åbent dagligt fra 10-18.

 

Metro: Mustek

 

Alfons Mucha

 

Verdens første museum dedikeret til den verdensberømte tjekkiske Art Nouveau-kunstner Alfons Muchas (1860-1939) liv og arbejde.

Museet har til huse i det barokke Kaunicky Palac i centrum af Prag

Udstillingen omfatter mere end 100 genstande og består af malerier, fotografier, kultegninger, pasteller, litografier og personlige memorabilia. Man får således lejlighed til at stifte bekendtskab med hele kunstnerens univers, selv om han er mest kendt for de plakater, han udførte for Sarah Bernard i Paris.

Udstillingen koncentrerer sig naturligt om perioden i Paris og de smukke plakater, og der findes bl.a. en række skitser, som ikke tidligere har været offentliggjort.

Der er desuden en afdeling med nogle af de arbejder, han producerede i perioden 1910-39, hvor han var vendt tilbage til Tjekkoslovakiet.

Endelig rummer museet også en rekonstruktion af værkstedet i Paris med nogle af de originale møbler og familieportrætter.

Man kan slutte af med at se en film på ca. en halv time om kunstnerens liv og arbejde.

 

Prags Museum

Na Porící 52

Prague 8

 

Metro: Florenc

Sporvogn: 3, 26

 

Entré:

Voksen:   Czk. 100,-

Børn, studerende, pensionister:   Czk. 40

Familiebillet:   Czk. 180,-

 

Åbent tirsdag-søndag 9-18

 

Prags Museum

 

Museet for Prag by er ikke bare endnu en stor samling af antikke ligegyldigheder ordnet efter alder. Tværtimod har dette museum en mere interessant puls og udstiller Prags spændende fortid på en fængende måde. Selvfølgelig er der udstillinger med middelaldervåben, men også interessante modeller af byen, som den så ud i det 18, århundrede. Det er fascinerende at se Stare Město, som det så ud på den tid (måske fordi det stadig er let at genkende) og bydelen Josefov før den blev forandret af nazisterne. Nazi-tiden og dens begivenheder er i øvrigt glimrende repræsenteret på museet.

 

Teknisk Museum

(Národni technické museum)

Kostelní 42, Letná

Praha 7

 

Sporvogn: 1, 8, 25, 26 (Stoppested Letná)

 

Entré:

Voksen:   Czk. 70,-

Børn, studerende og pensionister:   Czk. 30,-

Familiebillet:   Czk. 150,-

 

Åbent tirsdag-fredag 9-17 og lørdag-søndag 10-18

 

Teknisk Museum

 

Tjekkerne er - med god grund - stolte af deres lange tradition indenfor industri og teknik, og før kommunisttiden var landet et af de førende på disse områder. På det tekniske museum ser man hvorfor. Samlingen består af næsten 1.000.000 dele, selv om man kun kan vise ca. 40.000 frem ad gangen. Den overvældende mængde af maskiner, køretøjer, instrumenter og dokumenter udstilles med god fornemmelse for detaljen, så man får mulighed for at fordybe sig, hvis man vil. Radio og Tv-kommunikation har en fremtrædende plads på museet, men perlen må vist siges at være den smukke udstilling af motoriserede køretøjer med biler, motorcykler og lokomotiver. Hvis nogen tror, at Skodas storhedstid er nu (under Volkswagen), så kan det kun skyldes, at de ikke har set de smukke biler fra 20'erne og 30'erne!

 

Museet om kommunismen

Na Přikope 10

Nove Město - Praha 1

 

Metro: Mustek

 

Entré:  

Czk. 180,-

Studerende: Czk. 140,-

 

Åbent dagligt 9-21 undtagen 24/12

 

Museet om kommunismen

 

Det forholdsvis lille museum befinder sig på førstesalen i en bygning, hvor det deler adresse med McDonald's og et kasino. Lenin roterer sandsynligvis i sin grav!

Museets mission er at vise, hvorledes kommuniststyret underminerede befolkningens frihed og deres muligheder for at trives i et åbent samfund. Den kommunistiske propaganda er udstillet side om side med øst-motorcykler, tarvelige dagligstue-møbler, dårlig chokolade, Lenin-statuer og et forhørslokale.

Alt i alt faktisk en ganske virkningsfuld udstilling, som giver et udmærket indtryk af et undertrykt samfund med en nogenlunde pæn facade udadtil - bl.a. i kraft af eliteidrættens stolte udøvere, som kunne vise verden, hvad man kunne udrette på denne side af jerntæppet.

Museet er lige ved at kamme over til at blive lige så propagandistisk som det styre, det udstiller. Men alligevel er det et spændende indblik i en ikke så fjern fortid. Og har man været i Prag under kommunist-tiden vil man nikke genkendende til en stor del af udstillingen.

Museet er kommercielt drevet, hvilket bl.a. afspejles i billetprisen. Alligevel kan det godt anbefales.

 

Voksmuseet

Melantrichova 5

Praha 1

 

Metro: Mustek

og

 

Mostecka 18

Praha 1 - Mala Strana

 

Sporvogn: 12, 20, 22, 23 (Stop: Malostranske Nam.)

 

Voksmuseet

 

Entré: (Kombi-billet til begge afdelinger) 

Voksen:   Czk. 120,- (180,-)

Børn, studerende og pensionister:   Czk. 60,- (80,-)

Familiebillet:   Czk. 250,- (350,-)

 

Åbent dagligt 9-20

 

Museet, som åbnede i 1997, udstiller både tjekkiske figurer og internationalt kendte figurer, f.eks. filmstjerner, sportsidoler, musikere mm. Man har måttet adskille parret Brad Pitt og Jennifer Aniston efter den celebre skilsmisse, hvilket var en lidt vanskelig opgave, da Jennifers hånd mere end hvilede på Brads bagdel.

Dog er de tjekkiske figurer bedst repræsenteret.