Prag Hoteller - book hotel i Prag billigt, dansk service       

Prag Hoteller v/ Laus Sørensen                              dansk mobil: 42 83 88 55
Rumunska 8                                    tjekkisk mobil og sms: +420 776 819 223
12000 Praha 2 - Tjekkiet                                  e-mail: laus@prag-hoteller.dk

Klassisk Musik i Prag

For den, der er interesseret i klassisk musik, ligner Prag ved første øjekast en sand guldgrube. For overalt, hvor turisterne færdes, står der mennesker - ofte meget festligt udklædte -  som faldbyder billetter til koncerter. Men det gælder om at være lidt kritisk.

 

Reklame for koncert

 

Hvis man gerne vil høre nogle af de mest populære klassiske stykker i smukke omgivelser - f.eks. Skt. Nikolaj Kirken på Malostranske Naměsti, så er der såmænd ikke så meget at betænke sig på. Så er det bare at købe en billet og komme af sted.

Men er man feinschmecker, vil man sandsynligvis finde kvaliteten af disse koncerter for tynd. Selv er jeg ikke den store kender, men fornemmede dog, at Vivaldis 4 årstider fløj lidt hurtigt og jappende om ørerne på mig, da jeg sidst overværede en sådan koncert. Til gengæld var der masser af kendte toner på programmet - og det var en stor fordel for sådan en begynder som mig :-)

Er man kender, er der imidlertid også masser af muligheder. De kræver bare en lidt mere målrettet indsats, når man vil købe billet. Og måske er det en fordel at klare det hjemmefra.

Udvalget er stort, både hvad angår kammermusik, symfonisk musik, ballet og opera.

 

Obecni Dum - med en af de gode koncertsale

 

Byen har tre fulde symfoniorkestre, men da de ikke er specielt velhavende, skal man forvente, at de ofte spiller det "sikre".

Billetter ligger i prislejet Czk. 200-600 for almindelige koncerter og op til Czk. 2.000,- ved premierer og lignende.

 

Klassisk Musik

 

Orkestre

 

De Tjekkiske Filharmonikere er det internationalt bedst kendte orkester, selv om det nok ikke rangerer blandt verdens bedste. Hjemmebanen er Rudolfinum, og efter en lang række omvæltninger især i perioden 1996-2002 har orkestret nu fundet et solidt fundament, og man kan forvente en sikker præstation hver gang.

 

De Tjekkiske Filharmonikere

 

Prags Symfoniorkester betragtes som et "friskt" alternativ til filharmonikerne. De fokuserer mest på komponister fra det 20. århundrede - men er også kendte fortolkere af Bach. Orkestret holder til i det nyrestaurerede og ufatteligt smukke Folkets Hus (Obecni Dum), i Smetana Salen.

 

Prags Radio Symfoni Orkester er først og fremmest netop et radio orkester, men det sker med jævne mellemrum, at de giver offentlige koncerter. De spiller både nyere og ældre værker, og det foregår i Rudolfinum og Obecni Dum.

 

Er man på jagt efter noget særligt (og hvem er ikke det?), kan det være en god ide at holde øje med de to solo violinister Josef Suk (Dvoráks barnebarn) og Vaclav Hudecek, som er en meget passioneret og intens musiker.

 

Begivenheder

 

Der er især stor aktivitet under den årlige internationale musikfestival, som løber over 3 uger fra midten af maj til starten af juni. Billetterne er ikke billige - de ligger mellem Czk. 250,- og 2.000,- og kan købes i forsalg fra Hellichova 18 i Mala Strana, telefon +45 257 312 547. Web-adressen er www.festival.cz. Her finder man bl.a. nærmere information om billetsalget.

 

Efteråret fejres med Efterårsfestivalen, som ikke er helt så kendt som den årlige forårsbegivenhed. Men kvaliteten er høj. Web-adressen er www.pragueautumn.cz, hvor man kan få nærmere information om programmet og billetter.

 

Rudolfinum

 

Koncertsale

 

Rudolfinum

Dvorák Salen

Alsovo Nabrezi 12

Praha 1

tlf.: +420 227 059 270

www.rudolfinum.cz

 

Metro: Staroměstska

Sporvogn: nr. 17, 18

 

Rudolfinum er hjemsted for Det Tjekkiske Filharmoniorkester, som holder til i Dvorák Salen. Salen har en formidabel akustik.

Huset blev bygget i perioden 1876-84. I mellemkrigstiden blev det brugt som parlamentsbygning, men er nu heldigvis ført tilbage til sit oprindelige formål, nemlig koncerter og kunstudstillinger. Foruden den storslåede Dvorák Sal rummer huset den mindre Suk sal, som bruges til vokalister og solister. Bygningen er en oplevelse i sig selv!

 

Rudolfinum

 

Smetana Salen

Obecni Dum

Námestí Republiky 5

Praha 1

tlf.: +420 222-002-430

www.obecni-dum.cz

 

Metro: Námestí Republiky

Sporvogn: 3, 5, 14, 24, 26

 

Obecni Dum er et af de smukkeste huse i Prag, og det er her, man finder den skønne Smetana Sal, hvor Prags Symfoniorkester holder til. Salen er naturligvis opkaldt efter Bedrich Smetana (1824-84). Bygningen, Obecni Dum, blev bygget i jugendstil i årene umiddelbart før den første verdenskrig, og det var herfra den første tjekkiske republik blev udråbt i 1918. Huset genåbnedes i 1997 efter en omfattende renovering og fremstår nu som et af verdens smukkeste eksempler på jugendstil, tegnet af Antonin Balsanek og Osvald Polivka og dekoreret af bl.a. Alfons Mucha og Mikolás Ales.

 

Smetana salen i Obecni Dum (Folkets Hus)

 

Der finder desuden klassiske koncerter sted i Dvorák museet og Bertramka, som findes beskrevet i guidens afdeling om Museer.

 

Opera

 

Operaelskere har først og fremmest 3 steder at gå hen i Prag: Stænder-teatret (Stavovské Divadlo), Nationalteatret (Narodni Divadlo) og Stats-operaen: (Statni Opera Praha). De to førstnævnte hører begge under Nationalteatret, og informationer om billetter og program findes på hjemmesiden: www.narodni-divadlo.cz. Operaerne er ofte tekstede på tjekkisk og engelsk.

Stats-operaens program findes på denne hjemmeside: www.opera.cz

National-operaen koncentrerer sig mest om de tjekkiske værker, og Statsoperaen har ofte de store italienske mestre på programmet.

 

Adresser på scenerne med opera

 

Stavovské Divadlo

Ovocný trh 1/540

Praha 1

Tlf.: +420 224228503

 

www.narodni-divadlo.cz

 

Metro: Staroměstska

 

Narodni Divadlo 

Národní 2/223

Praha 1 - Nové Město

Tlf.: +420 224901111

 

www.narodni-divadlo.cz

 

Metro: Narodni

Sporvogne: 8, 9, 18, 21, 22, 23 (Narodni Divadlo)

 

Narodni Divadlo - Nationalteatret

 

Statni Opera Praha

Legerova 75
110 00 Praha 1
Tlf.: + 420 296 117 111

 

www.opera.cz

 

Metro: Muzeum

 

Tip: lige ved siden af Operaen, i den moderne bygning, som bl.a. huser Radio Free Europe ligger en vidunderlig restaurant, Zahrada v Opere. Restauranten virker særdeles eksklusiv, men priserne er overkommelige, og både mad og betjening er i særklasse: www.zahradavopere.cz

 

Statsoperaen

 

Andre Koncertsale

 

Som nævnt i indledningen faldbydes koncertbilletter overalt i byen.

Vær opmærksom på, at kvaliteten ikke nødvendigvis er den samme som på de "etablerede" steder. Der er dog rig mulighed for at få en god oplevelse, og det er under alle omstændigheder lettere at kunne være spontan.

Læg godt mærke til, præcist hvor koncerten afholdes. Er det f.eks. i Obecni Dum, skal man ikke forvente, at det foregår i Smetana Salen.

 

BEMÆRK: Der ligger en Skt. Nikolaj Kirke både på Malostranske Naměsti og Staroměstske Naměsti. Samme navn og samme arkitekt (Dienzenhofer, far og søn) - men forskellige kirker!

 

Bazilika sv Jiri

(Skt. Georg basilisken)

náměstí U svatého Jiří

Praha 1 - Hradčany

 

Kostel Svatého Vavřince

(Skt. Laurentius kirken)

Hellichova 18

Praha 1 - Mala Strana

 

Lichtenštejnský palác

Malostranské nám. 13/258

Praha 1 - Malá Strana

 

Lichtenštejnský palác

 

Lobkovický palác

Jiřská 3/2

Praha 1 - Hradčany

 

Kostel Svatého Mikuláše

(Skt. Nikolaj Kirken)

Malostranské nám.

Praha 1 - Malá Strana

 

Chram Svatého Víta

(Skt. Vitus Katedralen)

Hrad III. nádvoří (2. borggård)

(Pražský hrad), Praha 1 - Hradčany

 

Skt. Vitus Katedralen

 

Strahovská knihovna

(Strahov Klostret)

Strahovské nádvoří 1/132

Praha 1 - Hradčany

 

Vrtbovská zahrada

(Vrtbov Haven - Vojanovy Sady)

Karmelitská 25/373

Praha 1 - Malá Strana

 

Valdstejnsky Palác

Valdštejnské nám. 3/162

Praha 1 - Malá Strana

 

Betlémská kaple

(Betlehems Kapellet)

Betlémské nám. 4/255

Praha 1 - Staré Město

 

Kostel Svatého Františeka z Assisi

(Franz af Assisis Kirke)

Křižovnické nám.

Praha 1 - Staré Město

 

Klášter svaté Anežky České

(Skt. Agnes' Kloster)

U milosrdných 12/852

Praha 1 - Staré Město

 

Chram Svatého Mikuláše

(Skt. Nikolaj Kirken)

Staroměstské nám.

Praha 1 - Staré Město

 

Skt. Nikolaj Katedralen i Mala Strana